top of page
  • Obrázek autoraKuboj

BEN NEVIS + ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ


Výstup na Ben Nevis


Posledním našim zážitkem ve Skotsku a takovou závěrečnou třešničkou na dortu byl výstup na nejvyšší horu Velké Británie - Ben Nevis (1345 m n. m.). Převýšení bylo celkem šílený, protože výchozí bod je ve výšce 17 m n. m., ale dá se to zvládnout i v klidu. Pod Ben Nevisem je tabule, kde je napsáno, že cesta nahoru a dolů trvá celkem 7 hodin a převýšení je cca 2650 m. Ovšem naše najetostí nabité nohy s pravidelnými sklony k přehnané dynamice se rozhodly, že to pohrotí za 3 hodiny a 45 minut. Výhled ze shora za krásného počasí byl k nezaplacení! Byli jsme z toho docela vyřízený, ale stálo to za to.


Závěrečné shrnutí cesty do Skotska 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿


Skotsko se mi opouští velice těžko. Příroda tu sice není až tak divoká jako v severním Švédsku nebo v Gruzii, ale jsou tu místa, kde ta divočina opravdu je a člověk se jí musí doslova brodit. Skotsko je země prosáklá vodou a to zejména na typických skotských pláních, který jsou sice krásný na pohled, ale chodit se po nich moc nedá. West Highland way je úžasnej maximálně týdenní trail, kterej ale doporučuju začít až z Balmahy, protože první etapa Milngavie → Balmaha je celkem nudná a dost po asfaltu. Celej trail je skvěle značenej a zejména oblasti u jezera Loch Lomond a severní část Grampianského pohoří na konci trailu jsou dechberoucí. No a pak je tu ostrov Skye. Pro mě rozhodně srdeční záležitost, i když je na spousta místech značně turisticky zatížen. Ostrov Skye to jsou strmé svahy kopců porostlé trávou, skalní výchozy, malebná údolí, útesy a menší ostrůvky a krásné stezky. Jo a taky Talisker, což je výborná tradiční whisky. Co se týká chůze, tak celkem jsme ve Skotsku terénem nachodili 224,7 km.


Abych ale jen nechválil, tak jsou tu i negativa. Pokud si chcete užívat při cestování spoustu Slunce, nemáte rádi hmyz, nebo chcete jet někam, kde mají hezký holky a utratit málo peněz, tak to do Skotska nejezděte. Prší tam fest, mají tam neuvěřitelně otravný midges, holky jsou ošklivý a je tam dost draho.


Tohle všechno ale nic nemění na tom, že pro člověka, kterej má rád trekování, krásnou přírodu, chutná mu whisky a je waterproof, je Skotsko zemí zaslíbenou. Tak třeba zas někdy. 😊


Trekování a lightweightu zdar!









Kuboj

268 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page