top of page
  • Obrázek autoraKuboj

VÍKEND S TREKAŘEMA (Krušky)

Druhý díl společných randálů, tentokrát v Krušných horách a s narozeninovým zpestřením


Krušné hory mě nikdy moc nelákaly, jelikož jsou to asi nejvíce člověkem ovlivněné české hory. Nicméně Hamy naplánoval trek tam a dohodl se termín, ve kterém jsem mohl na treku krásně oslavit narozky. Řekl jsem si, proč ne?

V pátek večer pražská i plzeňská skupina randálistů vyrazila na západ do městečka Abertamy, kde měl v sobotu ráno započít víkendový trek. Posilněni haluškami jakožto klasickým českým snídaňovým jídlem v místním bistru, vyrazila společensky unavená skupina trekařů onoho sobotního mrazivého rána na 27 km dlouhou štreku horami. Na příjemném pár centimetrovém poprašku čerstvého sněhu se šlo docela dobře, horší pak bylo propadání se tenkou vrstvou ledu do louží, které pod tím sněhem ani nevidíte. Nicméně cesta ubíhala docela rychle a za chvilku jsme byli u Vlčí jámy, což je unikátní propadlina po středověké těžbě cínu. Pak jsme došli pod rozhlednu na Blatenském vrchu (1043 m n. m.), kam jsme si chtěli koupit vstupenku. Nicméně pán u pokladny nám řekl: „Klidně běžte, v tomhle počasí přeci nebudete platit. Platí se za zážitek.“ Jeho výrok nás potěšil, jelikož jsme s takovým přístupem místních v tomto drsném kraji nepočítali. I když jsme přes zamrzlá okna rozhledny téměř nic neviděli, po teplém svařáku jsme pokračovali s chutí dál.

Podél Blatenského potoka jsme to pálili jedna báseň až k nově vznikajícímu minipivovaru Ryžovna. Obědové zahřátí, polévka, klobása a pár škopků v tomto pivovaru, přišlo po 20 kilometrech vhod. Už v tu dobu jsme ale tušili, že dneska nás čeká noční randál s čelovkama. Přišla tma a naše dětské touhy ožili na naučné stezce Ježíškova cesta, což je 13 zastavení v podobě domečků a různých prolézaček, kde na nás čekal návrat do dětských let. Božího Daru, což je nejvýše položené město v Česku - 1028 m n. m., jsme nakonec dosáhli asi v půl 6 odpoledne. Při večerní oslavě jsem dostal od tyhle skvělý trekařský bandy dárek v podobě knihy Evropské treky snů s komentářem: „To odrandáluješ!“ tak uvidíme no. :D

Vstávání v neděli ráno už bylo vyloženě na srdíčko těch nejdrsnějších randálistů, ale podařilo se. Čekala nás decentní procházka přes krásné Božídarské rašeliniště a kolem Božídarského špičáku až do Albertam. Byla celkem solidní kosa (asi -4°C) a vítr proti, takže zastávku na občerstvení v dřevěném domku u Červéné jámy jsem opravu ocenil. Pak už jsme jen sklouzli na obídek do Abertam.


Celkem nahozeno 42,8 km.


Shrnutí

Přišla zima a nebyli skoro žádný lidi. Pokud hledáte krásné přírodní vodní toky, tak do Krušek nejezděte, pokud máte rádi umělé vybetonované kanály, tak se vám tam určitě líbit bude. :D Podle mě není lepší příležitosti jak oslavit narozeniny než pořádným trekem s lidmi, kteří to vidí stejně. Díky krevní skupino za přání, dárek a krásně strávený narozeninový randálek! :)


Randálujte!


Trasa zde:

Víkend s trekařema (Krušky) - den 1. 27,6 km • 5:54 hod

Víkend s trekařema (Krušky) - den 2. 15,2 km • 3:08 hod



































Kuboj

126 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page