top of page

Výbava na Mexický pětky (výstupy na dvě mexické pětitisícovky)
Základní váha (Base weight) 6,5 kg


Tentokrát nevyrážím na dálkový trek. Tentokrát to nebude tolik o chůzi do dálky, ale spíše do výšky. Cílem je vystoupat na dvě mexické pětitisícovky a vyzkoušet si delší pobyt i spaní ve vyšší nadmořské výšce. Tomu jsem musel samozřejmě i přizpůsobit svůj gear a připravit se na výrazně chladnější podmínky. Gear list opět vznikal ve spolupráci s Pod 7 kilo, pro které již čtvrtým rokem testuji ultralehké vybavení na treky. Základní váha batohu je, vzhledem k očekávaným podmínkám, o kilo těžší oproti loňskému gear listu do Alp. S touto výbavou jsem schopen pohodlně chodit a spát v horách až do teploty cca -15°C.

 

Oproti předchozím trailům jsem v gear listu učinil tyto zásadní změny: 
 

1) Teplý a zároveň ultralehký spacák ➤ můj sen o spacáku na míru se stal skutečností a nechal jsem si udělat trochu vylepšenou verzi oblíbeného ultralight spacáku Cumulus X-lite 400. Spacák je přeplněný o 190 g peří, má hydrofobní úpravu peří, širší zip po celé délce a vnější materiál Pertex Quantum Pro (vyšší mechanická odolnost a vodoodpudivost). Dohromady vzniklo úžasné kombo Cumulus X-Lite 590 Custom. Očekávaný komfort -8°C, očekávaný limit -15°C, hmotnost 832 g. To vše v mé oblíbené kombinaci modrá a červená. Radost!

2) Teplejší karimatka a péřovka ➤ do chladných podmínek je třeba i teplejší karimatka, proto jsem zvolil karimatku Therm-a-Rest NeoAir XTherm NXT s R value 7,3. Péřová bunda Cumulus Incredilite Endurance je ověřená klasika s hydrofobní úpravou peří, která zvládne i dlouhodobé horší zacházení na dálkovém treku.


3) Fotím a natáčím už jen mobilem ➤ poprvé nechávám doma foťák a beru jen telefon. Pořídil jsem si nový iPhone 15 Pro Max, který má nově pětinásobný optický zoom (ohnisková vzdálenost 120 mm) a skvělou stabilizaci. Je odolný proti prachu a vodě a má USB-C. Ušetřím energii, čas při stahování fotek, hmotnost foťáku a nemusím řešit zanášení snímače a objektivu prachem. Kvalita fotek by neměla být o tolik horší.


4) Nabíjím pomocí solární nabíječky  ➤ už dlouho jsem chtěl na treku otestovat nějaký dobrý solární panel. Dlouho jsem si dělal rešerši, probíral zkušenosti a nakonec jsem vybral Anker Power Port Solar 21. 21 W rozděleno do třech dílů, 21,5 – 23,5% účinnost, hmotnost 458 g. K tomu powerbanka Anker PowerCore Slim 10000 PD. V zeměpisné šířce Mexika má použití solární nabíječky větší efektivitu, tak uvidíme. Cílem je energetická soběstačnost.


Zajímavé novinky na trhu, které budu na tomto trailu testovat:
1) Přístřešek Hyperlite Mountain Gear Mid 1: Unikát! Ultralehký, ale přitom prostorný a velmi odolný přístřešek pro jednoho vyrobený z Dyneemy. Neprověšuje a váží jen 510 g! Sny Středoevropanů o spaní pod Dyneemou se stávají skutečností!

2) trailové boty Norda 001: Po čtyřech letech obouvám něco jiného než Altry. V týmu Pod 7 kilo v posledních měsících testujeme nové boty, které by měly vydržet výrazně více než jiné trailovky. Jsou to také unikátní botky se svrškem z Dyneemy. Robustní okop, přilnavá podešev od Vibramu tvořená jen jedním segmentem, mezipodešev také od Vibramu s příjemným tlumením. Drop 5 mm. Přes tuhle všechnu robustnost jsou lehčí než Timpy od Altry.

...další zajímavé věci, které mám s sebou na testování: bunda Montbell U.L. Thermawrap Parka, titanový hrnec MSR Titan Kettlezateplovací ponožky Warmpeace Powerstretch.
 
Pozn.: Porovnatelná základní váha batohu (base weight) je počítána bez vody, jídla, spotřebovatelných věcí, foťáku a bez věcí, které mám při chůzi na sobě ➤ triko, šortky, mikina, nákrčník, boxerky, ponožky, klobouk, hodinky, trekový hůlky.

IMG_2264_jpg.JPG
bottom of page