top of page
  • Obrázek autoraKuboj

IBERSKÝ OKRUH (4. hlášení)


✓ projít pobřežní Fishermen’s trail (Rota Vicentina - Trilho dos Pescadores)


Ještě nikdy jsem nešel žádnej vyloženě pobřežní trail. Ještě nikdy jsem nešel delší trail s takhle malým převýšením (4100 m stoupání na 230 km). ‚‚Bude mě to vůbec bavit?‘‘ říkal jsem si po cestě autobusem na výchozí bod ve městě Sines. No uvidíme, jdu tentokrát sám, tak si to udělám přesně takový, jaký chci a uvidím. Po sedmi dnech a celkem 231,27 kilometrech na trailu jsem došel do Lagosu, kde jsem měl Felixe, a cítil jsem se psychicky neskutečně vyklidněnej. Kombinace každodenní chůze a celodenního pobytu na sluníčku na moji mysl působí ozdravným způsobem. Pojďme si společně projít, jaký to vlastně celý bylo.


Stezka Trilho dos Pescadores (Rybářská stezka - odtud Fishermen’s trail), která je jednou ze dvou tras Rota Vicentiny, začíná kousek na jih od Sines a vede cca 230 km po pobřeží až do města Lagos. Poprvé jsem tenhle trail objevil letos na jaře, když jsem se učil na státnice a říkal jsem si, že ho v rámci podzimního Iberskýho okruhu projdu. Zmínil jsem se mamce a ta se toho hned chytla a na trail s kamarádkami v první půlce září vyrazila. Poprvé tedy dělala informační předvoj ona mně. Celkově se jí to moc líbilo a tak jsem se těšil taky. Těšil jsem se na to, že jen půjdu a budu sám se svojí hlavou, a to se mi taky přesně poštěstilo. Od začátku jsem pochopil, že chůze měkkým pískem nebude nic tak jednoduchýho. Na druhou stranu, písečný pasáže byly vyváženy sekcemi po šotolině a tak se dalo i dost rychle nasekat spoustu kilometrů a pak odpočívat.


Občas jsem z cest uhýbal na pláže a prostě jsem šel po plážích, pozoroval příboj a odhadoval délku přílivu. Při odlivu jsem zas pozoroval, jak odtékající voda vytváří v písku krásný stružky. Útesy byly úžasný, vysoký, příkrý a vítr mi zvonil v uších po celou dobu. Žil jsem od východu k západu slunce a spal jsem venku. Kempování je tu oficiálně zakázáno, ale o zákazu bivakování jsem se nedočetl. Prošel jsem desítky nádherných pláží. V hlavě mi utkvěla zejména Praia do Malhão Sul, Praia de Monte Clérigo, Praia da Bordeira a Praia da Arrifana, kde se mi tak líbilo, že jsem si na půl dne půjčil surf a šel do vln. Každý den jsem se kochal západem slunce a každý den jsme došel někam do civilizace. Do civilizace, kde čas plyne pomaleji než u nás, lidi nikam nespěchají a za ničím se nehoní. Každý den jsem tak měl možnost se dozásobovat v nějakym minimarketu, někdy i ve větším supermarketu a pak pořádně hikertrešit s vytaženym gearem, jídlem a vínem někde na námku. Pivo se v Portugalsku moc pít nedá, tak jsem radši přešel na víno. I to nejlevnější je tu fakt dobrý.

Celý jihozápadní pobřeží Portugalska je zajímavým prostorem střetu surfařů, obytňákařů a hikerů (těch je tu nejmíň ). I když je jich tu teda málo, tak pár jsem jich přeci jen potkal. Byly to jen samý ženský - čtyři Češky z Prahy a dvoje Němky. Nejvíc se mi na tom trailu líbila celková atmosféra pobřeží a pohledy na oceán, který mě neskutečně uklidňují. Výhodou je, že místní, kteří se neustále usmívají, jsou zde přizpůsobení na to, že sem jezdí lidé z celé Evropy a tak se tu tak nějak přirozeně mluví anglicky. Z obytňákařů a surfařů hýří svoboda a radost z toho, že jsou na cestě a že dělají to, co je baví. Má to tu zkrátka specifickou atmosféru a celkově úžasnej vibe. Kdo tu byl, tak mi dá jistě za pravdu.


Užitej trail nemusí vycházet z toho, že se fyzicky unavíte v horách (i když to je taky strašně fajn a já to mám moc rád ). Hory mě nadchnou, oceán mě uklidní. Chůze po Fishermen’s trailu pro mě byla příjemně uklidňující. Tenhle trail bych doporučil každýmu, kdo se do hor bojí, nebo ještě nemá tolik zkušeností s dálkovou chůzí. Tím nejzásadnějším prvkem tohohle způsobu cestování je totiž chůze. Pokud si uvědomíte, že chůze není samozřejmost, ale možnost, jak si to cestování užít pomalým tempem, začnete chůzi milovat. Pak už je vám jedno, kudy vlastně jdete, ten život poutníka/hikera je u většinu lidí podobnej a v zásadě tak jednoduchej. Stačí mít čerstvej vzduch, hlavu vztyčenou a prostě JÍT. SVOBODA v nohách, svoboda v hlavě!


Randálům zdar! Kuboj





















484 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page