top of page
  • Obrázek autoraKuboj

VDT den 4. + 5. (34,3 km + 41,7 km; celkem: 186,5 km)

Leskova dolina → Planinarska Koča Frbežari → Veliki Risnjak


CHORVATSKÁ DIVOČINA A NP RISNJAK

Čtvrtý den jsme za sebou nechali 115 km dlouhou slovinskou část Via Dinarici a přivítalo nás Chorvatsko. Jak to Slovinsko zpětně zhodnotit? No, bylo to krátký, docela jednoduchý, spoustu cest bylo po šotolině a celkově jsme se rozešli do solidní formy. Severní Chorvatsko to už je úplně jiná liga. Špatně značenej, těžko průchodnej, teda, nelijme si čistého vína - neprůchodnej trail. Úplná divočina, po které člověk následně doslova líbá asfalt. Hodiny a hodiny člověk tráví tím, že si prosekává cestu kupředu, padá ze svahu, nadává a vyndavá klíšťata (Káťa si vyndala už 40 klíštat, já zatím 10). Ale tak to prostě je. I když je to strašně náročný fyzicky i psychicky, je potřeba se tomu přizpůsobit, veřím, že bude líp. Na závěr čtvrtého dne spíme v horské chatě Frbežari, kde si poprvé dáme sprchu, nabíjime a spíme na posteli. Večer povídáme se správcem chaty, Vladem. Padla i první domácí Rakija.


Co ale opravdu stálo za ty chvilky trailového utrpení, to byla odpolední fáze pátého dne v NP Risnjak. Nejdříve jsme procházeli podél řeky Kupy až k jejíme prameni (Izvor Kupe). Pramen byla obrovská a nádherná vyvěračka s klasicky ledovou, ale hlavně do tyrkysova zbarvenou vodou. Poprvé děkujeme vápencům! Pak po asfiči zrychleným přesunem (čti pořádným randálem) přistáváme po 18 km až v Bele Vodici pod horou Veliky Risnjak (1528 m n. m.). Tam dáváme colu, pivo, panáka (přesně v tomhle pořadil), vyndaváme klíšťata a pak rubeme nahoru k horský chatě. Chata zavřená a tak po 41,7 km, ⬆️ 2337 m, ⬇️ 1746 m stavíme tarpy u chaty.

Hláška těchto dní - Já nahoře po prudkym kopci:


„Na ceduli psali, že je to dolu na izvor 25 min, my to měli za 24 min nahoru.“ Káťa: „Tak přeci nezáleží na tom, jestli jdeš nahoru nebo dolu, ne?“ 😂

Je to boj, ale zatím držíme, Kuboj.












111 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page