top of page
  • Obrázek autoraKuboj

VDT (přídavek) den 44. + 45. (24,7 km + 47,3 km; celkem: 1477 km)

Prizren → Prevallë → Čelepinski vrv


HORY LÉČÍ ANEB POSLEDNÍ DNY V KOSOVU


Poštěstilo se mi na závěr mýho odpočinkovýho dne v hostelu v Prizrenu potkat dva Srby ve stejnym věku. S klukama jsme zašli na véču a já dostal zas úplně jinej pohled na Kosovo. Je zajímavý, že často začínali větu ve stylu: „To u nás v Kosovu..“ No a přitom tu mluví s místními anglicky. Stále a stále nevim, co si o tom Kosovu mám myslet. Vím jen to, že žít bych tu fakt nechtěl.

Z Prizrenu vyrážím s novýma ponožkama a v zajímavym psychickym rozpoložení, kdy jsem si prošel slušnou krizí a teď mě čeká několik dní divočiny v horách bez civilizace. I když už mě Kosovo několikrát zklamalo, nezlomil jsem nad nim hůl a věřim jsem, že to krásný přijde v horách. Přišlo. Úžasně panoramatickej Oshlak trail vedoucí přes úzkej hřeben odvrátil všechno špatný, co jsem v sobě měl. Na vrcholu jsem potkal Albánce Mendiho, který uměl skvěle anglicky, takže jsem řešili moje oblíbený témata - geografii a obuv na trail. 😂 Nadšení pak vygradovalo v Prevallë, kde jsem poslal pár Nikšiček a pak zatarpoval na sjezdovce.

V pátek mě čekal výstup na hřeben Šar Planiny, který vede po hranicích se Severní Makedonií. Dle mapy jsem měl po trailu Makedonska transverzala jít v týhle sekci asi 85 km naprosto bez civilizace. Jo, měla to být pořádná divočina. Natěšenej na hřebenovku jsme měl chuť tam namazat nějakej solidní randál. Celý den jsem šel a skoro nezastavoval. Neměl jsem potřebu, mohl jsem se kochat neustále za chůze. Během dne se střídaly nekonečný horský louky se zařízlými traverzujícími cestičkami. Občas jsem taky musel vyhoukat nějakej ten kopec. Na co ale nezapomenu je to, jak jsem kalil Toffifee a koukal na to skalní divadlo (viz úvodní fotka). To mi zase mrazilo v zádech. Ideální mindset, skvělý počasí, výhledy a touha jít dál a dál zapříčily, že jsem v horským terénu kolem 2500 m n. m. pohrotil 47 km a šel jsem od svítaní až do soumraku. Tarp jsem si pak postavil při svitu měsíce u jezer pod vrcholem Čelepinski vrv ve 2250 m n. m. ještě na kosovský straně.

Až se psychicky nebudete cítit dobře, běžte do hor. Nevim jak je to možný, ale prostě to pomáhá.

Kuboj












115 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page