top of page
  • Obrázek autoraKuboj

GR 11 - DEN DVACÁTÝ PÁTÝ; 34,5 km (celkem 686,4 km)

Refugi d’Ulldeter → Beget (a kousek)


LOUČENÍ S HORAMA, DLOUHÉ KLESÁNÍ A PROMĚNA PŘÍRODNÍHO PROSTŘEDÍ


Probudilo mě Slunce do dne, kdy jsem věděl, že se leccos změní. Dnešní den byl ve znamení téměř neustálého klesání z velkých hor do nižších. Toto se projevilo například na vynucené a bohužel dost smutné změně zajímavého a pestrého reliéfu k poměrně fádnímu a nudnému. Výrazně se změnila i teplota. Přeci jen když klesnete z 2 344 m n. m. na 486 m n. m., tak se teplota značně změní. Poté, co jsem klesnul do Setcases, jsem objevil obchod s místníma výrobkama a uzeninama. Musím upřímně říct, že mi tyhle domácí španělský jamony, choriza, longanizy a fuety budou chybět.

Ze Setcases stoupám až na Coll de Lliens (1 877 m n. m.), což je poslední jen travnatý a poměrně vysoký hřeben na trailu. Odsud jsou krásně vidět ještě ty pořádný hory na západě a zároveň ty malý zalesněný prckové na východě. Odpoledne přicházím do městečka Molló a jsem rád, že si ze španělštiny na gymplu pamatuju to nejdůležitější slovo, který tady na trailu používám, a bez kterýho bych tu byl úplně nahranej. Tím slovem je "la cerveza" a znamená pivo. Tak si dávám jeden škopek před restaurací a pozoruju život místních lidí. V tom městečku a nejen v tomhle, nikdo nic nedělá a jen se vykecavá na ulici. 😄 Ať už je ten člověk mladej nebo starej, bohatej nebo chudej, hubenej nebo tlustej, tak důležitý je se dobře oblíknout, jít klábosit na ulici a nedělat nic. Buď jsem moc akční, nebo si jen prostě takovej život nedokážu představit..

K večeru následovala docházečka do Begetu, během které jsem si uvědomoval, jak moc se změnila krajina okolo mě. Z vysokých horských štítů, kde roste sotva tráva, se najednou procházím zarostlými úzkými údolí špinavých řek a říček. To vše během jednoho kde, kdy jsem naklesal 2 637 výškových metrů. Včera jsem usínal zachumlanej ve spacáku, dneska se sotva přikryju. Zítra je mým cílem dojít do Albanyà, tak snad se tu nebudu moc nudit.


Dnešní trasa zde:

GR 11 - den 25. 34,5 km • 8:03 hod https://mapy.cz/s/banozedupu











Kuboj

160 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page