top of page
  • Obrázek autoraKuboj

GR 11 - DEN SEDMNÁCTÝ; 29,2 km (celkem 457,5 km)

Ribéra de Riuss → Espot


VŠUDE SAMÁ ŽULA, JEZERA, MORÉNY, POTOKY A OBROVSKÝ KAMENY.. PROSTĚ NÁDHERNEJ HIKE SKRZE NÁRODNÍ PARK AIGÜESTORTES


Včera jsem si konečně chytře postavil stan v údolí směrem na východ, takže ráno mě probudí Slunce a v klidu posnídám. Vyrážím asi v 8:30 a hned za chvilku míjím Refugi de la Restanca. Stoupám na první hřeben Coret d’Oelhacrestada (2 475 m n. m.), kde poprvé vstupuju do národního parku Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Název tohoto národní parku v překladu znamená "propletená voda". Voda je tu uplně všude. Jsou tu desítky ledovcových jezer, které jsou odvodňovány do údolí, kde byly vytvořeny nádrže pro hydroelektrárny. Chytře si to Kalalánci vymysleli. Náročným terénem klesám k jezerům a pokračuju k dalšímu hřebeni (Pórt de Caldes 2 570 m n. m.). Po cestě k Refugi de Colomérs potkávám solo trekaře proti mně. Říká, že jde celý trail od Mediteránu z Cap de Creus a jde 18 dní. Což mi přijde jako strašně dlouhá doba. V refugiu byli zas děsně zpruzený lidi a nechtěli mi ani natočit vodu do lahve. Takže se sbalim a oběd nakonec davám až na břehu jezera Lac Long, kde musim sesbírat síly na další (už dneska třetí) výstup na hřeben. Když konečně dorazím brutálně zníčenej na hřeben Pórt de Ŕatera (2 590 m n. m.), podívám se na stopaře a je tam jen 15 km za 5 hodin čistýho času chůze. To mi zrovna to moc nepřidá. Začíná mě bolet klenba na pravym chodidle, ale zase vim, že teď už je to jen 13 km klesání.

Příšerná náročnost terénu ale pokračuje. Jelikož byla cesta zapletená mezi jezera a morény, tak jsem bolest ani nevnímal. Než jsem se v jakž takž rozumnym stavu dovalil dolů, tak jsem v dálce pozoroval fansticky se vyvíjející oblačnou strukturu cumulonimbu. V Espot už jsem byl jak tělo bez duše. Věděl jsem, že potřebuju pivo, pizzu, kemp, a to přesně v tomhle pořadí. Nakonec jsem snědl dvě celý pizzy, a když jsem došel na svoje místo v kempu, tak jsem nebyl už ani schopnej postavit stan.

Nohám se už dneska moc nechtělo po těch několika dnech strávených v extémním terénu. Posledních 15 km jsem šel s bolestí klenby na pravym chodidle a tělo už celkově prosí o odpočinek. Takže ho poslechnu, dám zítra půlden oraz a dopřeju si trošku delší regeneraci. Koneckonců za poslední 3 dny jsem udělal 10 900 m převýšení a 86 km.


Dnešní trasa zde: GR 11 - den 17. 29,2 km • 7:55 hod https://mapy.cz/s/3y740



















Kuboj

178 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page