top of page
  • Obrázek autoraKuboj

GR 11 - DEN ŠESTNÁCTÝ; 27,2 km (celkem 428,3 km)

bothy Puen del Corones → Ribéra de Rius


DEN PLNÝ JEZER, HRA SVĚTLA A STÍNU A PŘÍCHOD DO KATALÁNSKA


Poslední dny jsem si moc oblíbil vyrážet brzo, když se Slunce schovává za horou a pomalu stoupá a zároveň končit pozdě, když za horu zalézá. Ten den potom mnohem víc využiju a zároveň intenzivněji prožiju. Co se týká trasy, tak dneska to byla extrémně náročná etapa zejména z hlediska terénu. Až na pár výjimek na většině trasy byly obrovský kameny. To znamenalo neustálý přeskakovaní nahoru a dolu, neskutečnej záhul pro kotníky a achilovky a to všechno při celkovým převýšení 3 680 m.

Ráno po odchodu z bothy jsem omámen hrou světla a stínu a snažím se si tu krásu kolem sebe zapamatovat. Jde se mnou i jeden sympatický španělský pár, který spal včera se mnou v bothy. Jsou to hrdí Baskové, jmenujou se Oscar a Marta a přechází GRko velice pomalu, ale chtějí ho dokončit celý. Občas prohodíme pár dalších slov. Oscar na mě dělá dojem tím, že zná nejdůležitější český slovo, a tím je pivo! U refugia Cap de Llauset je ale opouštím a vrhám se po hlavě vstříc údolí jezer Estanys Cap d’Angliós. Tyhle ledovcový jezera v morénách jsou propojený potokem a u tohohle stojí asi to nejhezčí bothy, co jsem tu viděl (refugio d’Angliós). Uvařím si tam oběd a tělu se vubec nechce dál. Nakonec hlava tělo přemluví a po sestupu k Riu Salanques už je tělo zase najetý.

Kolem 16 hod přicházím k Refugi de Conangles, kde se posilním plechovkami piva, coly a ledovýho čaje, a jdu se poprat s dalšími výškovými metry. Když dojdu k Lac d’Arrius, Slunce už zapadá. Při sestrupu si vyhlídnu vzadu jednu roztomilou morénku, kterou nahlodová potok Ribéra de Rius a zastanuju tam po dlouhý době uplně sám. Ležim ve stanu, píšu tenhle post, nade mnou mě hlídá Kasiopeja a venku je úžasný ticho. Slyším jen zurčení potoka a jak se vítr lehce opírá o hory. Dneska jsem opustil Aragonii a přivítalo mě Katalánsko, navíc při pohledu do mapy už je to blíž k moři než k oceánu! Zítra národní park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Jdu dál!


Dnešní trasa zde: GR 11 - den 16. 27,2 km • 8:11 hod https://mapy.cz/s/3y3zX












Kuboj

176 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page