top of page
  • Obrázek autoraKuboj

PŘECHOD RYCHLEBSKÝCH HOR

Rychlebky jsou málo známé, ale o to hezčí hory.

Ideálním místem k započení přechodu je strategicky položená obec Ramzová, ze které můžete vyrazit na přechod hned tří pohoří (Hrubý Jeseník, Králický Sněžník a Rychlebské hory), což podle mě nemá v Česku obdoby. Za poslední rok a půl jsem byl v Ramzový třikrát a mým nynějším cílem byl randálek na lidmi málo frekventovaném pohraničním hřebenu Rychlebek.

Na pomoc s randálováním onoho hřebene jsem si tentokrát přizval geografku Páju. Začali jsme stoupáním na nejvyšší horu Smrk (1 127 m n. m.), na jehož zarovnaném vrcholu se naše trailové boty máčely v rašelinách jako banány v čokoládě. Jelikož ale máme pokaždé na mysli, že každá mokrá bota je odsouzená k usušení, pálili jsme po hřebenu dál. Po několika zdolaných vrcholech jsem začal přicházet k uvědomění, že Rychlebky budou možná nejhezčí hřebenovkou, kterou jsem v Česku zatím pokořil. Tomu nahrává hned několik skutečností jako třeba délka a jednotnost hřebene, a taky fakt, že se za krásného počasí neprodíráte davy nepříjemných turistů, které já obvykle nazývám jako „insta day hikers“. Překvapením tohoto přechodu byl Stříbrný pramen, kde někdo umístil plechovky, kasičku, tabulku s cenami a poraď si. S tímto se v Česku setkávám poprvé, uvidíme jak dlouho to tam vydrží. Při západu Slunce jsme následně došli až k restauraci Celnice, která je jedinou možností se na hřebenu občerstvit.

Druhý den nás čekala Borůvková hora, kde je asi nejkrásnější rozhledna, na které jsem kdy byl. Její krásný vzhled poté doplňuje i fakt, že z ní vidíte kromě oko odrazujících fádních polských rovin i tři naše nejvyšší pohoří s jejich nejvyššími vrcholy (Krkonoše - Sněžka, Hrubý Jeseník - Praděd, Králický Sněžník - Králický Sněžník). Pak už se jen sejde do vesnice Bílá Voda, což je asi nejodříznutější místo v Česku, kde ale mají alespoň psychiatrickou léčebnou, smíšené zboží a jednu hospodu. Výlet byl pak následně zakončen v Hanušovicích v restauraci pivovaru Holba. Celkově mě Rychlebky příjemně překvapily až nadchly. Pokud chcete vyrazit někam na dvoudenní přechod a nebrodit se davy turistů, co nemají vztah k přírodě, vyražte do Rychlebek. Anebo ne, vlastně jsem si to celý vymyslel, je to tam ošklivý a nestojí to za to.

Randálům zdar! Kuboj


Celkem nachozeno: 43,6 km (Ramzová → Bílá Voda)


Trasa zde: Přechod Rychlebských hor den 1. 31,1 km • 7:06 hod https://mapy.cz/s/mevufamevo Přechod Rychlebských hor den 2. 12,5 km • 2:34 hod https://mapy.cz/s/bugehelusu
































Kuboj

1 879 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page