top of page
  • Obrázek autoraKuboj

PORTA BOHEMICA

První day-hike po návratu jsem vymyslel do míst, kde se řeka Labe doslova zakusuje do Českého středohoří a vytváří famózní kaňonovité údolí.


Přizval jsem tentokrát kamarády Jendu a Elišku a říkal jsem jim, že půjdeme na pohůdku. Z vlaku v Lovosicích vystupujeme už rychlým krokem natěšení na výhled z vrcholu Lovoš (570 m n. m.). Nahoře viditelnost sice nebyla úplně optimální, ale i tak bylo vidět alespoň na 10 km vzdálený hrad Hazmburk. Odtamtud sbíháme na naučnou stezku Brána Čech, kde se nám otevře krásný pohled na údolí. Toto údolí mohlo vzniknout pouze tak, že když se začalo tektonicky utvářet Český středohoří, Labe mělo větší erozivní sílu než probíhající výzdvih a prorazilo si tak cestu skrz. Přes další vyhlídky po poměrně solidním trailu docházíme až do Dubiček, kde po 23 kiláčcích dáváme oděd. Po cestě ještě zkoušíme, jak jsou lidi na stezce zvyklý zdravit. Zajímavý je, že většinou jsme museli zdravit první my. Někdo pak nezdraví vůbec a nebo místo ráznýho "Ahoj" jen zamrmlá "Dobrý den". Smutný..


Po obídku už to bylo do Ústí kousek (13 km), což bylo jediný štěstí, protože jsme se celkem naprali a nechtělo se nám chodit. Odpoledne jsem si pak všímal toho, jak bylo všude kolem neuvěřitelný sucho, a to i přesto, že tu prý v létě docela pršelo. Musíme si holt zvykat, změna klimatu bude ještě bolet. Výlet končíme pohledem na hrad Střekov a následným klesáním z Větruše na hl. n. v ÚnL. Suma sumarum příjemnej kochací day-hike krásně dostupnej z Prahy, 37,2 km, 7 hodin chůze, prům. rychlost 5,5 km/h.


Na závěr je ještě dobré říci, že to bylo poměrně dobře odrandálováno, což k tomu patří. To tak je. 😄 Kuboj













164 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page