top of page
  • Obrázek autoraKuboj

PŘECHOD NOVOHRADSKÝCH HOR

Další víkend a další trek.


S Balíkem jsme už dlouho chtěli vymyslet zase něco společnýho a rozhodnutí bylo jasný. Podívat se někam do českých hor, kam skoro nikdo nejezdí. Volba padla na Novohradské hory. No a co by to bylo za výlet, kdybychom neochutnali nějaké lokální pivíčko. První zastávka byla už v pátek večer v Žumberku, kde jsme si dali pivo Žumberák a přespali u místního rybníka ve stanu. V sobotu ráno jsme si nechali auto v Hojné vodě a vyrazili pěšmo. Výstup na Kraví horu (953 m n. m.) nám následně zpestřil fastastickej výhled na Novohradské hory. Přes Kuní horu (925 m n. m.) jsme pokračovali dále směrem na Černé údolí a Žofín. V této lokalitě se nachází nejstarší přírodní rezervace ve střední Evropě - Žofínský prales. Divokost a přirozený vývoj pralesa ovšem narušuje místy značně poničené oplocení.

Od pralesa jsme pokračovali směrem do rakouské části Novohradek a já se pečlivě věnoval focení a rozplývání se nad vodními toky. No a jelikož jsme byli na cestě už pěkně dlouho, tak se v našich hlavách rozsvítila kontrolka: ,,Doplňte pivo!’’ V nejbližší poměrně velké obci Karlstift jsme tedy hledali místo, kde bychom dotankovali. Marně, což Jiřík okomentoval asi takto:

,,Až se vrátíme z treku tak musím složit deathmetalovej song s názvem "To everyone who lives in Karlstift: Please die.”


Žízeň jsme tedy museli zahnat vodou z rakouského pramene Lužnice a pak následně i vodou z českého (falešného) pramene Lužnice, kde jsme u lesíka přespali. Nedělní ráno a dopoledne bylo ve znamení chůze po hranici směrem na nejvyšší horu českých Novohradek - Kamenec (1 072 m n. m.). Byla sice zima a foukalo, ale nádhernej dynamickej sestup ke krásným pláním u Pohoří na Šumavě nás celkem zahřál. Z Pohoří to bylo už jen 11 km do Pohorské vsi, tak jsme popadli tempo a v 15 hod jsme byli na konci našeho treku. Přesun k autu do Hojné vody, byl částečně autobusem, částečně pěšky a částečně stopem. Suma sumarum, celkem jsme přímo na trase napotkali žádného člověka a nachodili jsme 55,4 km.


Trasa: Den první - 30,3 km https://mapy.cz/zakladni…

Den druhý - 24,9 km https://mapy.cz/zakladni…


PS: Poděkování za pomoc s výběrem trasy patří Lukášovi Nekolnému.












































Kuboj

618 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page