top of page
  • Obrázek autoraKuboj

GR 5 DEN 16. (dnes 37,3 km, ↑ 2043 m, ↓ 2570 m; celkem 455,3 km)

Larche → Saint Étienne-de-Tinée


PŘÍCHOD DO NP MERCANTOUR A TROCHA PŘÁTELSKÉ NOSTALGIE


Po včerejšim večeru jsem na sobě cítil lehkou známku společenské únavy. Naštěstí to nebylo to nic tak strašnýho, co by nespravila tabletka paramaxu a litr vody. Stoupáme v solidním tempu do NP Mercantour, což je v pořadí druhý národní park, kterým přerušovaně půjdeme až do cíle. Zajímavostí je, že v tomhle NP můžete libovolně bivakovat mezi 19 a 9 hod. Od začátku hikerfriendly území opět plný svištů, ale bez krav a ovcí. Za příjemnýho pískotu svištů svištíme na Pas de la Cavale (2671 m n. m.). Famózní výhled, spoustu druhů hornin na poměrně malý ploše, spoustu erozních tvarů. A to ticho!


Po obědovce se už více méně vezem, trail je nějakej zvláštně jednoduchej. Vždycky, když je kopec jen 200 m nahoru, tak říkám, že je to jako nejet výtahem, ale jít do bytu pěšky. Prostě dávačka. Odpoledne následuju nádhernej ideálně prudkej sestup do St. Dalmas-le-Selvage. Takový sestupy prostě miluju. Kdo mě znáte, tak víte, že především z kopce dolů se celkem vyžívám. Tenhle jsem tak hezky seběhl a dole pod kopcem pořádnej škopek jen za 5 €.

Zbýval už jen kraťoučkej přesun k jedný chatce na Col d'Anelle (1739 m n. m.). Chatka zavřená, voda co tu měla být tu neni. Ze zbytků vody co nesem si vaříme večeři. Já kotel bramborový kaše se salámem a Káťa, která tu obvykle žere za 3 lidi, má miniporci tortellin s kouskem mýho salámu. Zůstáváme, vypínáme aktivitu na hodinkách a dáváme dlabanec. Po jídle je žízeň a jediná voda, kterou tu máme, má 40 % alkoholu. Tak si říkáme, že nejsme na Dinarice, abychom tu trpěli bez vody a tak se rozhodujem ještě pokračovat dál.

Při sestupu dopíjíme flašku Genepi, nostalgicky vzpomínáme na naší loňskou Dinaricu a porovnáváme to s GR 5. Nebe a dudy. Schodujeme se na tom, že právě Dinarica z nás udělala opravdový kamarády, který teď společně táhnou za další 600 km dlouhej provaz. Končíme v Saint Étienne-de-Tinée, kde vodou dostatečně saturováni bivakujem u řeky.


Randálům zdar! Kuboj














56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page