top of page
  • Obrázek autoraKuboj

GR 5 (GTA) ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ

Pro žačátek již tradičně trocha statistiky. Společně s parťačkou Káťou jsme přešli celý francouzský Alpy po trailu GR 5 kombinovaný s variantami GR 55, GR 5C, GR 52. Na cestě jsme strávili 21,5 dne, žádnej zero day. Celková nachozená vzdálenost 612,5 km. Průměrná denní nachozená vzdálenost 28,5 km/den. Nastoupané výškové metry 37 009 m, sklesané výškové metry 37 431 m. Průměrné denní kumulativní převýšení (+) 3462 m/den. Průměrné převýšení na 1 km cesty 121,53 m/km. Nejvyšší nadmořská výška 2796 m n. m. (Col de Chavière). Nejnižší nadmořská výška 0 m n. m. (Menton). 21 nocí bivakování pod tarpem (z toho 3 v kempu a 18 nadivoko), 1 noc pod širákem, 0 nocí v ubytku. Jeden pár bot, 0 puchýřů, 3x sprchování, 2x praní, 2x vyprázdněnej žaludek, 1x úpal.


Jak já ale často řikám, všechny ty čísla jsou jen nástrojem k tomu, aby člověk získal ty kýžený zážitky. Letos to bylo úplně jiný než na předchozích dlouhých trailech. Vzdálenost 600 km je za normálních okolností docela pohoda. Je to skoro jako jít ráno do krámu pro rohlíky a zpátky. Nicméně i tak si člověk na tý cestě leccos uvědomí a to obzvášť, když neustále valí jeden kopec za druhym. Letos bych to nazval takovým "ponořením se" do horský přírody, kdy člověk prostě žije venku a záměrně se náchá pohltit. Úplně každý den nás trail protáhl krásnou přírodou do pořádný výšky, do míst, kde není civilizace a kde je náročnej horskej terén. Stezka byla perfektně značená a v naprostý většině připadů i skvěle vedená s minimem úseků po asfiči. A jestli je GR 5 něčím opravdu typická, tak je to extrémní koncetrace přírodní krásy, výhledů a pořádnýho převýšení na poměrně krátký vzdálenosti.


Dlouhej trail je vždycky návrat k základním životním požitkům a činnostem. Člověk si užívá čerstvej vzduch, chůzi, Sluníčko, obyčejnou vodu a to, že prostě je. Strašně se mi líbilo, jak jsme tu GR 5 dokázali hltat, zároveň jsme si ji ale nechali pořádně rozpustit na jazyku, aby nám dokázala předat veškerý chutě, který nabízí. Letos mě to zase neskutečně bavilo a posunul jsem se sám v sobě zase o kus dál. Už se totiž nemusím překonávat, trailovej život je teď pro mě životní styl. A dokud budu dejchat a ty moje křivý nohy budou šlapat, tak budu chodit traily. Svět je velkej, trailů je spousta a život je dlouhej. Strašně se těšim na budoucnost.


Děkuju všem, kteří jste nás s Káťou letos četli a podporovali. Doufáme, že se vám naše příspěvky líbily a třeba i někoho inspirovaly. I proto to totiž děláme. Děkuju taky týmu Pod 7 kilo za skvělý ultra-light vybavení, bez kterýho by to tak příjemný na trailu nebylo.


PS: Ještě jedno poděkování patří mojí trailový parťačce Kátě, se kterou jsme společně tři týdny za ten 600 km dlouhej provaz táhli. Byl to první dlouhej trail, kterej jsem dokončil s někým dalším a jsem rád, že to bylo zrovna s tebou. Fyzicky i psychicky máš na neskutečný věci. Work hard, dream big, never give up. Díky!


Randálům zdar a naviděnou na přednáškách! Kuboj "Marmoťák"




303 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page