top of page
  • Obrázek autoraKuboj

HRP DEN 32.

Aktualizováno: 8. 10. 2022

(26,6 km; ↑ 893 m, ↓ 2130 m; celkem 554,9 km) Refugio de Góriz → Torla


STEZKA FAJA DE LAS FLORES A HLUBOKEJ KAŇON ORDESY


Ranní kávička na Refugio de Góriz sedla jako prdel na hrnec! Dneska máme totiž v plánu další pyrenejsou parádu, která není součástí žádnýho dlouhýho trailu a nese název Faja de las Flores. Kolem chaty Góriz traverzujeme nejprve off-trail na plató při vrcholu Tobacor. Většina struktur v okolí Ordesy je ukloněná horizontálně, což znamená, že se zde působením přírodních procesů vytvořila krajina plná stolových hor a extrémně hlubokých kaňonů. Kaňon Ordesy je místy hlubokej i více než 1000 m. V kolmých stěnách se vlivem různý odolnosti vrstev hornin vytvořily úchvatný římsy, ve kterých se dá chodit. No a v jedný s názvem Faja de las Flores jsme dneska šli. I když jsem tu šel i v roce 2019, tohle bylo jedno z těch mít, kam jsem se chtěl vrátit a kam se vždycky budu rád vracet.


Přátelé, když sečtu traverz kolem Tobacoru a Faja de las Flores, tak jsme dneska traverzovali celkem 15 km nad kaňonem s výhledy, na který nechci nikdy zapomenout. Vím, je to trošku ovlivňený mojí geomorfologickou deformací, ale prostě tohle by uchvátilo každýho smrtelníka. Na konci stezky začíná brutální padák na dno údolí. Na 4 km vzdálenosti se klesá 1200 m dolů a na některých místech se musí slejzat kolmá skála po železných tyčích. Úžasnej sestup končí u průzračný řeky Río Arazas, do který skočím a čekám na plzeňskýho vikinga.


V podvečer docházíme do Torly, kde zaplujem do malýho sportovního obchodu s neoriginálním názvem La Tienda de Montaña. Tady jsem si v roce 2019 kupoval od vlasatýho týpka s tetováním na noze nový boty. Stejnej týpek tu byl i dnes a měl dokonce i idealní velikost klobouku Buff Explore Booney Hat s UPF 50 edice National Geographic pro velké vikingské lebky. Fiki ho celej nadšenej kupuje a následuje přesun do místního baru. Jsme tu neustále vysmatý a plný života, takže dneska, ostatně jako každý den, slavíme. Slavíme, že můžeme žít tenhle úžasnej život. Objednáváme pizzu, kebab, kuřecí salát a sharujeme to. Pijem jedno pivko za druhym a než nás před půlnocí vyhoděj, objednáváme ještě velkej gin tonic. Picli jsme se jako svině a usínáme na kovboje na prašný příjezdový cestě k nějakými baráku. Jsme ve stavu, že nám je to jedno, jen ten legendární francouzský hiker (bivouac) by na nás nebyl zrovna pyšný.


Randálům zdar! Kuboj Marmoťák . . . #hrp #hauteroutepyrenees #pyrenees #hrpultimatecrown2022















41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page